Egy lépcső is lépcső!

Tavaly egy olyan színházba volt jegyem, ahol még nem jártam, ezért a látogatás előtt felhívtam őket, hogy megoldott-e a bejutásom az épületbe. A kedves hölgy elmondta, hogy az egész színház tökéletesen akadálymentesített, simán menni fog a dolog. Nagy örömmel indultam tehát szórakozni, és rögtön az ajtónál mellém is szegődött egy jegyszedő néni, hogy majd ő mutatja az utat – amikor is pár méter után három lépcsőbe botlottunk… Kérdőn néztem rá, mire ő feltette a millió dolláros kérdést: „Ez csak három fok, annyira sem tud felállni?” És ezt már máskor is kérdezték tőlem. Nem, aki kerekes székben ül, sajnos nem tud felállni egy pillanatra sem… Vagy ha igen, az maga a csoda, és kéretik kihívni a helyszínre egy tévéstábot!

 

Azért ne használd a vécémet, mert…

…mi bizony kénytelenek vagyunk ráülni a deszkára, és ha nagyon sokan használják a nyilvános mozgássérült mosdókat, akkor óhatatlanul összeszedünk valami fertőzést. Arról nem beszélve, hogy sok kerekes székesnek gondot okoz a vizelet visszatartása… Tudom, erről nem ildomos beszélni, de bizony ilyen jellegű ügyek is megnehezítik a mozgik életét. Ezért ha valaki éppen bent trónol, és emiatt mi nem tudunk bemenni, nos, akkor nagy az esély rá, hogy kínos helyzetbe kerüljünk…

 

Szoros emberfogásban” nem megy…

Azt már úgy ahogy sikerült a többség fejébe beleverni, hogy ne parkoljon a mozgássérülteknek fenntartott helyre, ha ő maga nem az, vagy ha nincs egy ilyen személy a kocsijában. Ám van egy apróság, amiről alig beszélünk: ha felfedezte, hogy ott egy mozgássérült parkoló, ami foglalt, akkor kérünk szépen mindenkit, hogy ne álljon rá szorosan! Jó esetben, ugye, egy illetékes áll ott, és ezek a helyek nem azért olyan szélesek, mert valaki hibázott, hanem azért, mert ahhoz, hogy az ember lánya/fia kivegye a kerekes széket a kocsiból, teljesen ki kell nyitnia az ajtót, amihez, ugye, sok hely kell.

 

Esküszöm, hogy kérünk segítséget!

Gyakran megesik, hogy valaki annyira lelkes, hogy miközben megkérdezi tőlem, segíthet-e, már nyúl is utánam, és áttol például a kereszteződésen. Nagyon kedves gesztus ez, tényleg, de két okból nem tegyen ilyet senki. Egyrészt nem tudja, hogy működik a székem, ezért akár ki is boríthat belőle ott a nyílt színen. Másrészt bizony az is előfordulhat, hogy én épp nem is arra akarok menni, csak várakozom. Egy ilyen helyzet pedig, valljuk be, mindkettőnknek kellemetlen – de mondjuk főleg nekem, ha túl sokan nézik végig, amint vissza kell pakolni a székbe…

 

Minden tiszteletem a tiéd! Nem tudnék így élni…”

Vannak bizonyos mondatok, amitől egy „fogyi” kifut a világból, vagy esetemben, ugye, kigurul. Ez az egyik ilyen megjegyzés. Értjük, érezzük, hogy miért mondják, de egy idő után sok. Mi így éljük a mindennapjainkat, nekünk ez a természetes lét, nem várunk érte dicséretet, csak azt, hogy ugyanolyanok legyenek a körülményeink, mint bárki másnak. És ha ez adott, akkor bizony a fenti mondatra is értelmét veszti!

 

 

Írta: Kis Adri /Kereketoldok Blog