Ha a címnél maradunk, gyorsan rájövünk, hogy mindhárom formában használatos a kifejezés, és nyilvánvalóan hozzánk is kötődik egyik-másik. Van, aki rendszeresen foglalkozik vele, van, aki kíváncsian érdeklődik erről a nem könnyen definiálható mozgásformáról, és van, aki csak megfigyel. Pedig milyen jó lenne, ha mindannyian az első kifejezést használnánk nap, mint nap!

A jóga ugyanis rendkívül egészséges, és sokkal többet nyújt annál, mint amennyit elsőre gondolnánk. Pontokba szedtük, miért érdemes akár már ma elkezdeni otthon a gyakorlást!

 1. Ingyen van! Legyünk őszinték, sokszor ez is számít.
 2. Ha van olyan mozgásforma, ahova nem kellenek feltétlenül speciális kellékek, akkor az a jóga. Jóllehet nem árt, ha van egy jógamatraca az embernek, de a padlón, a füvön, a homokban is kényelmesen gyakorolható.
 3. Akár pizsamában is jógázhatsz közvetlenül azután, hogy kikeltél az ágyból. Nem kellenek divatos sportcuccok, a lényeg, hogy kényelmesen tudj mozogni abban, amiben vagy.
 4. Nem kell a mozgással járó esetleges fura hangok miatt aggódnod, amelyek gyakorlás közben hagyják el a tested, hiszen a négy fal között, otthon, nincs szégyenérzet. Ez bónuszpontnak számít, nem igaz?
 5. Ahelyett, hogy azzal foglalkozol, mit és hogyan csinál melletted a másik, csak magadra kell figyelned. ä
 6. A saját igényeidnek megfelelően variálhatod a gyakorlást, azaz azokat a pózokat (ászanákat) gyakorolhatod és olyan tempóban ahogy az éppen jólesik. Nincs két teljesen egyforma gyakorlás, két teljesen egyforma igény, és ez így tökéletes.
 7. A jóga hatékonyabbá tesz, és ezt komolyan gondoljuk. Ha ismerősen csengenek az olyan kifogások, mint a „Túlságosan elfoglalt vagyok”, vagy az „Erre nekem nincs időm”, próbálj meg csak félórával hamarabb felkelni, gyakorlással indítani a napot, és csak figyelni az érzeteket a nap folyamán. Hamarosan észre fogod venni, hogy a rendszeres jógagyakorlással időt teremtesz magad körül.
 8. A reggeli jógának energetizáló hatása van, ami annak köszönhető, hogy növeli az oxigénbevitelt és stimulálja a vér áramlását az egész testben.
 9. A jóga felgyorsítja az anyagcserét.
 10. A rendszeres jógagyakorlás az álmatlanság egyik legjobb ellenszere. Azáltal, hogy segít a jelenben tartani a fókuszunkat, oldja a stresszt, csökkenti a kortizol szintet a szervezetben, így alvás közben is elkerülnek minket a zavaró gondolatok.
 11. A jóga erősíti az ízületeket, megelőzhető vele a csontritkulás és lassítható az öregedés.
 12. A rendszeres gyakorlás erősíti a gerincet, javítja a testtartást, megelőzhető vele a hátfájás és elkerülhetők a súlyosabb gerincsérülések is.
 13. A jógacsavaró ászanák átmasszírozzák a belső szerveket, így beindul a méregtelenítés.
 14. A szőnyegen való tudatos légzés segít megteremteni azt a szokást, hogy ne csak gyakorlás közben, de a nap folyamán is figyelj a be – és kilégzésre. Ezáltal több oxigén jut a szervezetbe, javul a tüdőkapacitás és növekszik a koncentráció.
 15. A jóga nem mellékesen a lábaidat is óvja, hiszen a mezítlábas gyakorlás, a lábfejek átmozgatása felfrissíti az egész nap cipőbe zárt végtagjainkat.

A jógának mindezek mellett is még számos egyéb jótékony hatása van, és mi ezekből mazsoláztunk nektek néhány fontosabb pontot. Ezek után ti melyik csoportba szeretnétek tartozni:

1.ÉN Jógázom!

2. TE Jógázol?

3. Ő Jógázik.