“Mindannyian a saját életünk hősei vagyunk” – Interjú Csóka Judit meseterapeutával

Végtelenül megtisztelő módon, néhány hónappal a Be+ kezdeményezés indulását követően, Csóka Judit meseterapeuta igent mondott a megkeresésünkre és azóta is hétről-hétre sok ezren olvassátok az általa küldött meséket. A tavalyi év végén megjelent élete első könyve, amely egy válogatáskötet a kedvenc meséiből.

Egyébként is szerettem volna őt nektek kicsit jobban bemutatni, hiszen rendkívül hasznosnak tartom azt, amit képvisel, a kötet megjelenését követően viszont meg is beszéltük, hogy leülünk egymással beszélgetni egy interjú erejéig. Ebben a posztban összeszedtem a lefontosabb gondolatait.

 

Alap esetben egy ember életében jellemzően két olyan szakasz van, melyek szorosabban kapcsolódnak a mesékhez. Gyermekkorban, illetve amikor az embernek saját gyermeke születik. Neked a mesék azonban szerves részét képezik az életednek. Honnan ez a mély kapcsolódás?

Az én kapcsolódásom a mesékhez, 2011-ben kezdődött. Akkor találtam rá, Boldizsár Ildikó Meseterápia című könyvére. Ildikó a könyvében arról ír, hogy a mese segíthet a felnőtt embereknek is az életük jobb megértésében, a nehéz helyzetek kezelésében. Régen, amikor még mesemondók járták a falvakat, illetve a közösségekben mesemondók voltak, egyáltalán nem a gyerekeknek meséltek. A felnőtteknek szóló meséket a gyerekek, vagy elbújva hallgatták, vagy pedig akkor hallgathatták, ha a felnőttkorba léptek. A mesék az életünkről, rólunk szólnak. Éppen ezért, nagyon jól lehet meséket terápiás célokra is felhasználni. Mivel pszichológus vagyok, én a pszichoterápiában használom, nem kis sikerrel a meséket. A pszichiátrián, a kardiológián és az onkológiai betegek pszichés vezetésében is nagy segítségemre vannak a mesék. Az élőszavas mesemondáskor a mesélő, és a mesehallgató között, nagyon mély bensőéges kapcsolat alakul ki. Ez a kapcsolat oldja a szorongásokat, félelemeket, hiszen a beteg úgy érzi, hogy nincs egyedül. A mesehősök is átélték azokat a helyzeteket, amit ő, és ők is megküzdöttek a szabadságért, gyógyulásért, a boldogságért. Ez általában erőt ad a nehéz helyzetben levő embernek. A népmesékben sűrűsödik az ember önmagáról, és az életről való tapasztalata, és bölcsessége.  A vigasztalás mellett, útmutatást is jelenthet a mesehallgatónak.

Csóka Judit – meseterapeuta

 

Mit jelent a meseterapeuta kifejezés? Egyáltalán mit csinál egy ilyen szakember?

A meseterapeuta olyan szakember, aki a meséken keresztül segíti a hozzáfordulókat abban, hogy az életük elveszett harmóniáját, egyensúlyát újra megtalálják, helyreállítsák. Csoportokban vagy egyéni terápiákban is jól használhatók a mesék. A terapeuta mindig azt a mesét választja ki, ami leginkább illeszkedik a páciens helyzetéhez. A meseterápiás ülések alkalmával a mesén keresztül nézünk rá, az életünkre, az élethelyzetekre. Megkeressük a kapcsolódási pontokat, megnézzük, hogy a mesehős, miben hasonlít, illetve miben különbözik tőlünk. Megnézzük azt is, hogy a mesehős megoldása, alkalmazható-e, és ha igen, hogyan a saját életünkre.  Sokféle meseterápiás képzés van. Én Boldizsár Ildikónál tanultam. Rendszeresen indít képzéseket, erről a https://www.meseterapia.hu/mese honlapon lehet tájékozódni.

Egy felnőtt számára miként tud jótékonyan hatni egy mese? Kiknek javaslod ezt a fajta módszert?

A mesehallgatás során, létrejön, egy ún. történethallgatási transzállapot. Ebben az állapotban az izmok ellazulnak, a légzés, mélyebbé válik, a szívritmus lassul, és egyenletesebb lesz, az erek kissé kitágulnak, ezáltal a vérnyomás csökken – tehát a test számára, nagyon kedvező fiziológiai állapot jön létre. Ha a mese megérinti a felnőtt mesehallgatót, akkor segítségére lehet abban, hogy a saját döntéseit, érzéseit jobban megértse. Kapcsolódást találhat az élete eseményei és a mese története között, ami abban segítheti, hogy változtasson, hogy elinduljon, hogy ne ragadjon bele olyan élethelyzetbe, ami számára szenvedést okoz. A mese végül is egy „veszélytelen”, mert általában az emberek szívesen meghallgatnak egy történetet. A terápiákkal szembeni kezdeti ellenállás – itt nem olyan mértékben jelentkezik, mint más módszerek esetében.

Csóka Judit – meseterapeuta

 

Székesfehérváron élsz, ha jól tudom, ott is dolgozol. Hol, merre lehet téged megtalálni, ha valaki személyesen is szeretne veled találkozni?

Székesfehérváron a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban dolgozom, a kardiológiai rehabilitációban, illetve a pszichiátrián. Itt meg lehet találni, illetve a Facebookon is elérhető vagyok.

A közelmúltban megjelent egy könyv az általad válogatott mesékkel. Mit lehet róla tudni?

„A mesék a gyógyulásról” című kötetbe negyven mesét válogattam a világ népmese kincséből. Ezek a történetek arról szólnak, hogyan gyógyulnak meg a mesehősök a különböző betegségeikből. A Corvina Könyvkiadó adta ki, 2017 novemberében. Király Levente szerkesztette a kötetet, és Rofusz Kinga festette meg, a könyv gyönyörűszép borítóját. Az elsődleges célom, az volt, hogy a meseterápiás egyesület szakemberei számára készítsek egy gyűjteményt. Azonban Boldizsár Ildikó biztatott arra, hogy ez nem csak a szakembereknek, hanem sok más embernek is hasznos lehet. Így küldtem el a kéziratot a Corvina Könyvkiadóba, és Levente segítségével könyv lett belőle. Azt gondolom, hogy a könyv vigasztalást, bátorítást nyújthat azoknak, akik valamilyen betegséggel küszködnek, de elgondolkodtató történetek vannak a gyógyítókról is. Ki, hogyan, milyen motivációval gyógyít – mi páciensek, vajon tényleg a legjobb gyógyítót választjuk magunknak? Szerintem ezek nagyon izgalmas kérdések, és az életünk során, mindannyian találkozunk így vagy úgy, ezekkel.

Régóta tagja vagy a Be+ vendégírói körnek. Rengetegen olvassák az általad küldött meséket nálunk hétről-hétre. Mi a véleményed a közösségünkről?

Nagyon örülök, és megtisztelő számomra, hogy ennek a közösségnek a tagja lehetek, és, hogy ezen a fórumon keresztül eljuthat a mese az olvasókhoz. A Be+ közösségében az a jó, hogy a tagok arra törekednek, hogy megtalálják azokat a lehetőségeket, amik segítenek abban, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb, és főként egészségesebb életet élhessünk. A B+ a hétköznap hősök közössége – és ez a közösség úgy látom, egyre jobban bővül. Mindannyian a saját életünk hősei vagyunk. Számomra ennek a közösségnek az az üzenete, hogy nem vagyunk egyedül a bajokban, a nehézségekben, és amikor valaki megküzd a saját békességéért, megtalálja, a kivezető utat, maga sűrű sötét erdejéből, akkor annak sokan örülnek, és sokan merítenek erőt belőle. Ez pedig ma, amikor egyre inkább elidegenedünk egymástól, hatalmas érték.

Judit könyve, a Mesék a Gyógyulásról megvásárolható online többek között a Libri és a Líra webáruházában is.