A blog fennállása óta most először fordul elő olyan eset, mint a mostani. Ugyanis első ízben számolunk be könyv olvasási élményünkről. Az önfejlesztő irodalom telis-tele van jobbnál jobb és hasznosabbnál hasznosabb könyvekkel. Ezúttal Kurt Tepperwein: Itt és most élj! című könyvének egy fejezetét dolgozzuk fel, amolyan kedvcsináló gyanánt. A fejezet címe „Hogy mit kell pontosan elengednie?”. A könyv eme fejezetét nem dolgozzuk fel minden részletre kiterjedően, pusztán egy-egy gondolatot idézünk, amely a mi fantáziánkat megragadta. Ha valakit érdekel a teljesen kibontott gondolatsor, az vegye kézbe a könyvet, és olvassa el. A mi célunk a következő sorokkal valóban csak a figyelemfelkeltés. Lássuk, a szerző szerint mi mindent kell elengednünk a boldog és kiegyensúlyozott élet megteremtéséhez.

Kurt Tepperwein

forrás: edesviz.hu

  • Függőség

Mindannyian függő helyzetben vagyunk a többi embertől, nem képes az ember elszigetelten élni. Ha szükségleteink kielégítését egy másik személytől várjuk, akkor valószínűleg a társfüggőség helyzetében vagyunk. Ez infantilis, éretlen személyiségű emberekre jellemző.

  • Törekvés mások megváltoztatására

Ez a jelenség arra utal, hogy saját kényelmünk varázsában élünk. Azért akarjuk megváltoztatni a másikat, hogy jobban beleférjen az általunk számra létrehozott kalitkánkba, hogy kevesebb nehézségünk legyen az illetővel a jövőben. Ehelyett képesnek kell lennünk emlékeztetni önmagára, bíztatni saját, egyéni tulajdonságainak kiteljesítésére. Ehhez meg kell szabadulnunk a gondolattól, hogy a másik személynek másnak kell lennie. Vagyis, hogy az ő dolga az, hogy kényelmesebbé tegye a mi életünket. Ennek eszköze a saját egónk legyőzése.

  • Szegénység és félelem a szegénységtől

Az egyénnek igyekezni kell megszabadulni szegénységtudatától. ebbe az irányba az első lépés az, hogy ne arra gondoljon, mije nincs, és a kielégítetlen szükségleteire, hanem arra, amit már birtokol. Mindezért pedig legyen hálás. Ha valaki nem dolgozik, akkor sok a szabadideje. Az egyén dönti el, hogy mit kezd vele. Ha ragaszkodik a gondolathoz, hogy ő szegény, akkor sosem lesz képes ezt a helyzetét elengedni, ezáltal saját sorsát megváltoztatni.

  • Korlátok

Elkell tudni fogadni önmagunk, vagy egy-egy szituációadta korlátokat. Ha pl. jön egy betegség, az egyénnek két válsztása van. Vagy klétségbe esik, és teret ad a keserűségnek, vagy az adott helyzetet a saját fejlődésére igyekszik felhasználni.

A korlátoknak két fajtája van. Azok, amelyekhozzánk tartoznak, és valóban személyiségünk részei. De vnnak olyanok is, amelyekm csak az egén fejében léteznek. dongó hasonlat: a dongó szárnyfesztávolsága 0,7 cm, súlya 1,2 gramm. Az aerodinamika törvényszerűségei szerint ilyen paraméterekkel lehetetlen a repülés. A dongó azonban nem tudja ezt, egyszerűen csak repül.

  • Értékelés

Jó ész rossz abszolút kategóriái nem léteznek. Ezek gyakran vallási, kulturális, társadalmi, politikai sugallatra létrejövő kategóriák, amelyek az időmúlásával változhatnak. Az egyén számára sokkal inkább romboló és építő körülmények létezhetnek. Csak akkor érhetjük el a boldogságot, ha ettől a fajta minősítő attitűdtől megszabadulunk.

  • Szenvedés

Létezik szükséges és nem szükséges szenvedés. Sokan menekülnek a szenvedés elől, mert félnek a fájdalomtól, aztán később nem értik, hogy az miért tér vissza időről időre az életükbe. Fel kell ismerni, hogy csak úgy szabadulhat meg az egyén a szenvedéstől, ha nem tér ki előle. Ennek módja a vele való szembenézés, titkának felfedése, átélése és a tőle való elbúcsúzás.

  • Bűntudat

Ezt gyakran mások rólunk alkotott negatív véleménye, a szeretet megvonása, vagy az elismerés elvesztése okozza. Általában ekkor az érintett személy ragaszkodik valamihez, ami elmúlt, de így meggátolja jövőjét.

Ez egy szubjektív válogatás Tepperwein által legfontosabbnak vélt témakörök közül. Ha felkeltettük érdeklődésed a szerző munkássága iránt, akkor szerezd be a könyvet, olvasd át, és okulj belőle. Jó szívvel ajánlott olvasmány akár egy tengerparti nyári estére!

forrás: moly.hu