Kedves Barátom!

Gondold végig: Habár szabad világban élünk, mégis a szabad világ rabszolgái vagyunk. Nem egy külső elnyomó által vagyunk kényszerítve, hanem a saját szokásaink tartanak rabként. A hiedelmeink. A múltunk. Saját magunk és mások elvárásai. Ezek mind a rabtartóink. Persze néha kényelmesebb kifelé fordulva valakire mutogatni, de ezek a valódi elnyomóink.

Ha őszintén nézünk az életünkre, észrevehetjük, hogy nagy részét nem a szabad döntések alapján éljük, annak ellenére, hogy külsőleg szabadnak tűnünk. Sokszor teszünk dolgokat, amit később megbánunk, még akkor is, ha tudjuk, hogy mit teszünk. Megállítjuk magunkat, még akkor is, ha megvan a tehetségünk, és az ismeretanyagunk a sikerhez. Kevesebbel is beérjük a lehetségesnél, mert saját gondolati csapdáinkban élünk.

A társadalmunk a rabszolgaságra alapszik

Gyakorlatilag még most is rabszolgaságon alapszik a társadalmunk. Nem a régi módon, kicsit másképp. Például nézz a munkához való viszonyodra. Akár magadnak, akár másnak dolgozol, rabja vagy-e a munkádnak, vagy a karrierednek? Sokan úgy érzik, hogy nincs más választásuk, minthogy rabszolgái a munkájuknak. A túlélésért dolgozunk, és a társadalom alátámasztja ezt a rendszert.

A politikai erő birtokosai is a rabszolga mentalitásra alapoznak és a vágyunkra, hogy valaki megmondja, hogy mit is gondoljunk. Észrevetted már, hogy a politikusaink több, mint boldogok, hogy megmondják a véleményünk? Legtöbbjük sokkal ügyesebb abban, hogy elmondja nekünk, hogy mit is tegyünk, mint abban, hogy képviseljen bennünket igazán.

Még, ha eltökélten függetlenek is vagyunk, a múlt emlékei, hiedelmei és a negatív érzések akkor is befolyásolnak. A rabszolga mentalitás mindenhol jelen van, és a tudattalan elme félelmei, hiedelmei és szokásai fenn is tartják ezt az állapotot.

Nem kell, hogy így legyen!

Talán érdekel: nem kell, hogy így legyen. Ha hajlandó vagy megkérdőjelezni a belső leigázottságodat, egy teljesen új világ nyílhat meg neked – a teljes belső függetlenség világa, ami itt és most van, arra várva, hogy felfedezd! Pusztán azzal, hogy felfedezed, hogyan működik a szolgaság az életedben, és meglátod, hogy ez nem az egyedüli lehetőség, új utakat nyithat az életedben. Ahogy rálátsz a rabszolga mentalitásra ítélkezés nélkül, amennyire képes vagy rá, természetes módon elkezd az feloszlani. És hogy el ne veszítsd a perspektívát, vedd észre a szabadságot, ami eleve létezik, és itt és most jelen van, kívül és belül.

 

Paraziták a Paradicsomban – teaser trailer

A sztori:A film egy abszurd helyzetből indul ki és végig ezt a kifordított világot jeleníti meg a maga nyersességével, humorával, intenzív érzelmi hatásaival.Betti és Ringó házaspárként élnek egy tengerparti ház legfelső emeletén. Ringót 4 éve elütötték és tolószékbe kényszerült. Betti mindenben a segítségére próbál lenni, amit férje hol hagy, hol nem. Ringó még mindig nem emésztette meg ami vele történt. Egyszercsak betoppan az életükbe Mulcser az utcaiharcos, aki elütötte Ringót. Felajánlja segítségét vezeklésül, bár ezt senki nem kéri tőle, sőt. Friderika, Betti húga komoly mentális problémával küzd, mindenkit tönkre akar tenni aki a környezetében megjelenik. Azt hazudja, hogy férje Partik veri őt, miközben ő magát sebesíti meg nap mint nap. Végül beköltözik ő is Betti és Ringó lakásába. Idővel megjelenik Patrik is, hogy hazavigye a feleségét. Öten egy lakásban. Eluralkodik a káosz. Összekuszálják egymás életét, de ez furcsa módon inkább megoldást ad a folytatásra.A rendező, Kasvinszki Attila szavai: Azért akarom megcsinálni ezt a filmet, mert egy konkrét társadalomkritika pár ember kapcsolatrendszerén keresztül. Ha az emberek önmagukban kutatnák a megoldásokat, nem ellenségeket és negatívumokat, hanem barátokat és a jót keresnék a világban, sok gond nem is létezhetne. Ha nem másokon töltenék ki haragjukat, frusztrációikat, hanem azok igazi okát keresnék, háborúk sem léteznének. A parazitizmus az emberi kapcsolatokban, ezáltal a politikában, országok, földrészek kapcsolatában is komoly problémák okozója.Ha ezt végiggondoljuk, megvilágosodik a lényeg. Szeresd embertársaidat, ne etesd magadban a haragot, etesd a szépet, a jót, a szerelmet. Fogadd el, hogy az élet nem arra van, hogy gyűlöljünk, hanem hogy imádjunk. Az ellenségeskedés, a másik ember legyilkolása nyereségvágyból, vagy hogy bizonygassam milyen kemény és erős vagyok, csak hazug ál macsó hozzáállás. A gyengék erőfitogtatása. A nyitottság, a szeretet az igazi erő, legyél férfi vagy nő.

Közzétette: Paraziták a Paradicsomban / Parasites in Paradise – 2018. február 17.

 

Töröld el a belső szolgaságot most!

Itt egy egyszerű gyakorlat, amivel elkezdheted a rabszolga felszabadítást

1 Állj meg egy pillanatra és vizsgáld meg az életed, keresd meg mitől érezted magad elnyomva, szolgaként.

2 Engedd meg magadnak, hogy egyszerűen üdvözöld a gondolatokat, érzéseket, hiedelmeket, amik feljönnek ezzel kapcsolatban! Megkérdezheted magadtól, „Tudnám-e üdvözölni mindazt, ami ezzel kapcsolatban feljön bennem?”

3 Engedd meg magadnak, hogy üdvözöld a természetes vágyat, hogy tegyél valamit ezzel, vagy ellene. Megkérdezheted magadtól: „Tudnám-e üdvözölni a vágyat, hogy tegyek ezzel vagy ellene valamit?”

4 Engedd meg magadnak, hogy üdvözöld a tendenciát, hogy mindezeket személyesnek veszed. Megkérdezheted magadtól: „Tudnám-e üdvözölni, hogy ez személyes, rólam szól, hozzám tartozik?”

5 Engedd meg magadnak, hogy elengedj minden rabszolga mentalitást ezzel a témával kapcsolatban, ami még nem oldódott fel! Megkérdezheted magadtól: „Képes vagyok-e elengedni, hogy azt akarom hogy leigázzanak (irányítsanak), amennyire csak lehetséges?”

6 Engedd meg, hogy üdvözöld a belső szabadságot, ami túl mutat bármilyen leigázottságon! Megkérdezheted magadtól: „Tudnám-e üdvözölni a belső szabadságot és erőt, ami bennem van eleve, amennyire csak képes vagyok rá?”

A rabszolga mentalitás elengedése nem helyettesíti a helyes cselekvést az életedben, hogy beteljesítsd a kötelezettségeidet! Ahogy elengeded a belső szolgaságot, felfedezed, hogy sokkal könnyebb megtenni azt, ami a helyes és megfelelő az adott pillanatban. És ez a valódi szabadság. Ahogy elengeded a rabszolga mentalitást, felfedezed, hogy sokkal magasabb életszínvonalat érhetsz el kevesebb erőfeszítéssel. Sokkal teljesebben és örömtelibben élhetsz. Új döntéseket hozhatsz, de nem a múltra alapozva, hanem arra, hogy mi az igaz és jó neked – és mindenki másnak. Még akkor is belső örömmel élsz, ha nem feltétlenül arra haladnak a dolgok, amit terveztél. Ragyoghat a tudatosságod, ahogy rávilágítasz a lelkedben arra, hogy mi lehetséges számodra.

Szeretettel: Palacskó András